Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
24
14
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Achtergrond Werkomgeving moet passen bij uw brein
Achtergrond

Werkomgeving moet passen bij uw brein

Onze werkomgeving sluit meestal erg slecht aan bij de manier waarop we denken. Kenniswerkers worden vrijwel continu afgeleid. Slecht voor de kwaliteit en de output van al dat denkwerk. De oplossing? Werken in een omgeving die beter past bij uw manier van denken. Dat werkt en denkt duurzamer. Het is een belangrijke conclusie uit onderzoek van werkomgevingsspecialist Steelcase.

“Iemand die in een open kantoor aan een concentratietaak werkt, wordt gemiddeld om de elf minuten onderbroken of afgeleid, en dan kost het de nodige tijd om weer helemaal in de taak te komen waar hij mee bezig was”, verklaart Donna Flynn, vice president van Steelcase Workspace Futures de belangrijkste uitkomst van het onderzoek.

Optimaal effectief bestaat niet

Het probleem ontstaat vooral door gebrek aan kennis over hoe het menselijk brein functioneert. “Afleiding en het onvermogen om je te kunnen concentreren hebben een negatieve invloed op de productiviteit, de betrokkenheid, het welzijn en de algehele prestaties binnen organisaties”, benadrukt Flynn. “We streven ernaar om effectiever te worden, maar hoe harder we het proberen, hoe vermoeider we ons gaan voelen.”

Denken vraagt veel energie

Uit het onderzoek komt duidelijk naar voren dat hersenen een beperkte energiecapaciteit hebben en dat ons brein 20 procent gebruikt van onze totale lichaamsenergie. Dit maakt het fysiek onmogelijk om acht uur aaneengesloten volledig gefocust te zijn, met maximale productiviteit en de best mogelijke output.

Werkplek bij denk-werk

Een gebrek aan concentratie en focus lijkt een wijdverbreid fenomeen onder kenniswerkers, met name doordat ze maar weinig begrip hebben van wat “aandacht” is en waarvoor het dient, doordat ze niet weten hoe ze hun aandachtcurve kunnen reguleren. Maar te vaak afdwalen komt vaak ook omdat kenniswerkers te beperkt toegang hebben tot werkplekken die aansluiten bij hun gemoedstoestand en de manier waarop het menselijk brein functioneert.

Multitasken helpt niet

Gedurende de dag denken we volgens een natuurlijk ritme, met pieken en dalen. Als we ons daar beter van bewust zijn, kunnen we ons gedrag daarop sturen. Uit het onderzoek komt bijvoorbeeld naar voren dat multi tasking alleen maar leidt tot minder productiviteit en slechtere resultaten.

Werken zoals u denkt

Mindfullnesstrainingen kunnen helpen bij het bereiken van een betere en langere focus. Ook de werkomgeving kan een positieve rol spelen, als u die inricht op een manier manier die beter aansluit bij de manier waarop ons brein functioneert. “Een goede werkomgeving omvat werkplekken voor concentratie, ontspanning, samenwerking, inspiratie en rust. De werkomgeving en het brein komen zo op een natuurlijke manier samen, waardoor we uiteindelijk beter kunnen denken”, aldus Flynn.

Klik hier om het hele artikel te lezen, inclusief 3 breinmodi die helpen om meer uit uw hersens te halen.

(Platform Over Het Nieuwe Werken)Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Achtergrond, Gezonder werken, Nieuws
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid