Stelling
"Op tijd stoppen is de beste manier om het werk langer vol te houden."
35
8
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Arbeidsomstandigheden Werksfeer bij anderhalf miljoen mensen ‘verpest’
Arbeidsomstandigheden

Werksfeer bij anderhalf miljoen mensen ‘verpest’

Pestgedrag

Corona heeft de werksfeer verpest voor anderhalf miljoen werkenden. Dat komt vooral door toenemend pesten en treiteren door collega’s. Zo blijkt uit op onderzoek door Maurice de Hond in opdracht van het CNV.

Bijna een op de vijf werknemers zegt dat de sfeer op het werk door de crisis slechter is geworden. Vooral in de zorg is de werksfeer verpest. Een kwart van het zorgpersoneel stelt dat de werksfeer nu slechter is dan pre-corona. Eén op de drie zorgmedewerkers heeft te maken gehad met treiteren of ander vervelend gedrag.

‘Schokkend’

Gemiddeld heeft een kwart van alle werkenden wel eens te maken met treiteren, roddelen, uitlachen of ander vervelend gedrag op het werk. “Schokkende cijfers. Een respons van 26 procent betekent dat 2,3 miljoen werkenden te maken hebben met pestgedrag, aldus CNV-voorzitter Piet Fortuin. Van de mensen die worden gepest, durft 11 procent niets te zeggen uit angst om zijn of haar baan te verliezen.

Overheid en ICT

Maar bij ambtenaren in dienst van de landelijke overheid en bij ICT’ers komt pesten nog vaker voor. Hier heeft een werknemer op elke drie last van pestgedrag. Net als in de zorg is dat bovengemiddeld vaak, stelt het CNV. De landelijke overheid steekt volgens het CNV ook op een andere manier slecht af bij deze cijfers. Hier stelt een kwart van de werknemers dat hun leidinggevende of werkgever niets doet tegen het pesten. ‘Zelfs in deze tijden van thuiswerken gaat het pesten gewoon door,’ aldus Fortuin. ‘We roepen ook deze werkgevers op om hard op te treden tegen ongewenst gedrag.”

Minder uitpraten

Niet alleen irritaties en pesten op de fysieke werkvloer leiden tot een slechte werksfeer. Spanningen lopen soms ook hoog op omdat mensen thuis moeten werken. “Op de werkvloer kan meer worden uitgepraat. Als je digitaal vergadert, kan dat veel minder”, aldus een woordvoerster van het CNV.

Leidinggevende pest mee

Volgens 15 procent doet de werkgever of leidinggevende nu minder tegen pesten op dan vòòr de coronacrisis. En 13 procent wordt zelf gepest door de leidinggevende. “We snappen dat veel organisaties het water aan de lippen staat door de crisis. En dat de werkdruk in veel organisaties hoog is. Het is echter nooit reden om dit soort gedrag te tolereren”, stelt CNV-voorzitter Piet Fortuin.

Meer informatie

Wat kan je als werkgever, leidinggevenden of medewerker zelf doen tegen pesten? Lees er meer over in dit artikel op onze website.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Arbeidsomstandigheden, Arbeidsrelaties, Gezonder werken, Nieuws

Reageer op dit artikel

*

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

De week van Duurzame Inzetbaarheid 2020

Promo week duurzame inzetbaarheid23 tot en met 27 november: De week van Duurzame Inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseerde PW. opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina voor flashbacks!

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid