Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
23
14
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Arbeidsomstandigheden Werkverslaving: hoe loop je het op, hoe kom je ervan af?
Arbeidsomstandigheden

Werkverslaving: hoe loop je het op, hoe kom je ervan af?

Een werkverslaafde is iemand die droomt van zijn werk als hij op de skipiste staat. Een werknemer droomt van de skipiste terwijl hij zijn werk doet. Niet dat de werknemer baalt van zijn werk, maar hij plaatst het in perspectief. Iedereen kan een werkverslaving krijgen. De scheidslijn tussen hard werken en niet meer willen stoppen is flinterdun. Managers kunnen hun mensen helpen om aan de goede kant van de lijn te blijven.

Dat is de korte inhoud van het prachtige artikel ‘Is your team addicted to work?’ van Alistair Cox, ceo van Hays. Een echte praktijkman, met heldere informatie en adviezen uit zijn eigen werkervaring. (Soms lees je de Australische tongval zelfs.) Zijn redeneertrant is makkelijk te volgen. We willen toch dat mensen volledig gemotiveerd zijn voor hun werk, en dat ze zich er 100 procent voor inzetten? Waarom zeuren we dan over workaholics?

Pleeg geen roofbouw

Zeker, op korte termijn dragen bevlogen, productieve mensen sterk bij aan het resultaat van de organisatie. Maar wie obsessief bezig blijft met zijn werk, zodanig dat hij of zij er amper mee kan stoppen ’s avonds, krijgt onvermijdelijk een burn-out. Teveel betrokken zijn bij je werk leidt niet tot betere, maar mindere prestaties. Cox heeft het waarschijnlijk in zijn directe omgeving gezien, misschien zelf meegemaakt.

Hard werken is niet stoer

Managers hebben een speciale verantwoordelijkheid als het gaat om werkverslaafde teamleden, vindt Cox. Want veel van die obsessie is terug te voeren op verwachtingsmanagement. Het is prestigieus als je steeds kunt antwoorden: ‘goed, maar druk, druk, druk’ op de obligate vraag hoe het met je gaat. Ook de angst om overbodig te worden is nadrukkelijk aanwezig in een werkwereld die wordt gedomineerd door crises en robotisering. Alles moet sneller in ons leven, en gaat vaak ook sneller. Inclusief het tempo waarin we praten. En door de technologische ontwikkelingen kan je ookveel vaker werken dan vroeger.

Lopen jongeren meer risico op werkverslaving?

Cox somt deze factoren, die een werkverslaving in de hand werken, makkelijk op. Velen zullen ze wel (her)kennen, maar het is goed om ze nog eens onder elkaar te zien. Als een checklist van zaken waar je voor moet oppassen. Uiteraard heeft praktijkman Cox daar oplossingen voor. Maar eerst maakt hij een kortdaat uitstapje naar een actueel vraagstuk: lopen de jongere generaties meer risico op een werkverslaving?

Werkverslaving is emotioneel beladen

Een onderwerp waarop de emoties hoog kunnen oplopen. Onderzoeken die deze kant op wijzen worden soms genadeloos onderuit gehaald. In zijn artikel noemt Cox een aantal factoren die mensen tussen 23 en 38 jaar (hij neemt het ruim) vatbaarder zouden maken voor werkverslaving. Ze hebben veel te maken met beeldvorming, bij henzelf en in de social media, en de druk op vooral millennials om een zo positief mogelijk beeld van hun hele leven te laten ontstaan. Een beeld waar andere millennials makkelijk jaloers op worden.

Oordeel zelf

Ook zouden deze generaties meer mentale of morele druk voelen om werk te doen dat zin heeft en bijdraagt aan een betere maatschappij. Het zou bij sommigen leiden tot een bijna religieuze devotie voor hun werk. Oordeel zelf over het waarheidsgehalte van deze invloeden.

Iedereen kan een werkverslaving krijgen

Opmerkelijk in het artikel van Cox is dat hij deze invloeden eerst vooral toedicht aan de jongere generaties, en daarna concludeert dat sommige invloeden op iedereen negatief kunnen uitwerken. Het komt vooral door de traditionele overwaardering voor hard en lang werken in onze westerse samenleving, concludeert hij.

Een gezondere balans in 6 gedragingen

Hoe dan ook, het hoort volgens hem bij de taak van leiders om een gezondere balans aan te brengen in het leven van de mensen die voor ze werken. Uiteraard biedt hij hiervoor tips. Deze 6 gedragsregels zijn specifiek voor leidinggevenden die hun teamleden willen aanzetten tot een duurzamere relatie met hun werk.

1} Hoe komt dit over?

Soms is overwerken onvermijdelijk, bijvoorbeeld bij calamiteiten. Maar leidinggevenden zullen vaker langere (werk)dagen moeten maken. Benadruk dan dat je dit niet verwacht van de anderen. Laat het ook niet blijken door mails en apps laat in de avond te verzenden. Laat ze liever tijdens werkuren binnenkomen.

2} Het gaat je om de kwaliteit, niet de hoeveelheid.

In alle feedback, evaluatie- en waarderingsmomenten, inclusief de beoordeling en beloning moet dezelfde lijn zitten. Waardeer de kwaliteit van de output boven de hoeveelheid gemaakte uren. Daar kiest Cox nadrukkelijk voor.

3} Pas op met vooroordelen.

Zelf noemt Cox als voorbeeld de impliciete verwachting bij veel leidinggevenden dat ‘hun’ mensen zich net zo moeten gedragen als zijzelf. Kiest iemand op een avond dus expliciet voor zijn privéleven, accepteer het en vermijd een afkeurende blik en houding. Het gaat ook bij deze medewerker om de resultaten.

4} Vrij en vakantie nemen.

Moedig medewerkers aan om hun vrije dagen op te nemen, en om regelmatig echte pauzes te nemen tussen het werken door. Lunch niet al desko, ga 2 keer per dag naar buiten als je thuiswerkt. Cox vergeet om erbij te zeggen dat de leidinggevende hierbij ook echt zelf het goede voorbeeld moet geven.

5} Pas op voor besmetting.

Werkverslaafden zetten collega’s vaak aan om zelf ook maar een tandje bij te zetten. Vaak gaan ze daarin mee. Soms uit afgunst, soms om hun eigen carrière niet te schaden. Een cultuur van lange dagen maken en alles direct afmaken onstaat zo al snel. Cox geeft diverse verwijzingen naar meer informatie over hoe leidinggevenden het ontstaan van deze overwerkcultuur kunnen herkennen.

6} Geef zelf het goede voorbeeld.

Veruit de belangrijkste tip van Cox, denken wij. Let, in je gedrag, meer op je eigen balans tussen werk en privéleven. Bijvoorbeeld door vaker expliciet te laten weten dat je wat anders gaat doen, bijvoorbeeld fitnessen, vrij neemt voor familiebezoek of een weekend weg. Zelfs kleine signalen (nudges) richting andere taken en zaken in je leven pikken de teamleden meestal heel goed op. Leiders die laten zien dat ze meer dan werk hebben in hun leven laten zien dat ze een beter uitgebalanceerd leven hebben. Een gezonder, duurzamer leven, waardoor hun werkprestaties ook vooruit gaan.Print Friendly, PDF & Email
Tags : , , , ,
Categorie : Arbeidsomstandigheden, Gezonder werken, Nieuws
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid