Stelling
"Taakroulatie binnen een team is de beste manier om duurzaam inzetbaar te blijven."
18
13
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Achtergrond Werkzoekende en werkgever kijken anders naar dezelfde baan
Achtergrond

Werkzoekende en werkgever kijken anders naar dezelfde baan

Een werkgever op elke drie kan niet de goede mensen vinden om zijn vacatures in te vullen. Dat is, ondanks de crisis, al langer zo. En zijn de vacatures eenmaal ingevuld, dan vertrekken zes van elke tien nieuwe medewerkers binnen twee jaar. Vijftien procent houdt het al binnen een jaar voor gezien. Belangrijkste oorzaak: in de praktijk voldoet de werkgever niet aan de verwachtingen van de kandidaat, zo blijkt uit een analyse van Yacht.

Het verloop binnen een organisatie als gevolg van de mismatch kan er toe leiden dat organisaties steeds minder in staat zijn de doelstellingen te realiseren omdat de juiste expertise ontbreekt. Daarnaast gaat er onnodig veel geld verloren aan werving- en selectiekosten. Werkgevers en sollicitanten zouden er beter aan doen om de werkelijkheid niet rooskleuriger voor te stellen dan deze is, om een voortijdig vertrek van nieuwe medewerkers te voorkomen.

Werkgevers: te weinig kwaliteit
Volgens werkgevers zijn de redenen voor de moeizame werving van hoogopgeleide medewerkers dat er te weinig mensen reageren op vacatures, of dat er mensen reageren die niet passen bij het profiel. Werkgevers wijten het lage aantal reacties aan het feit dat er gewoonweg onvoldoende mensen zijn die voldoen aan het gevraagde profiel (54%) of dat de functie te weinig tot de verbeelding spreekt (36%); als derde reden wordt genoemd dat de organisatie te hoge eisen stelt aan sollicitanten (23%).

Werknemers kijken naar de zachtere kanten
Uit onderzoek van Yacht blijkt dat sollicitanten in hun overweging om te kiezen voor een organisatie het salaris goed moet zijn (65%). Daarnaast moet de werksfeer goed zijn (51%), de inhoud van het werk interessant (50%) en er moet uitdaging in het werk zitten (40%). Ook een vast contract staat nog hoog op de wensenlijst (43%). Werkgevers beoordelen potentiële nieuwe medewerkers op hardere factoren terwijl sollicitanten veel meer kijken naar de ‘zachtere’ componenten. En dat zorgt ook voor een mis-match met alle gevolgen van dien.

Werkgevers beloven te veel
Dick Koopman, directeur bij Yacht: "Wat ons opvalt is dat een groot deel van de nieuwe medewerkers zelfs in deze tijd snel vertrekt. Werkgevers kunnen hoge eisen stellen aan aanstaand personeel. Op het gebied van opleidingen en ervaringen wordt het beste van het beste verwacht. Op zich is dat prima. Maar waar de werkgevers aan voorbij gaan is dat veel werknemers andere eisen stellen aan een werk en dat is gewoon een prettige en leuke werksfeer waar ze zich veilig voelen. Onze ervaring is dat hier vaak een niet-realistisch beeld geschetst wordt door de werkgever en dat is zonde. Zonde van de moeite, zonde van het geld en het leidt binnen de organisatie tot stagnatie bij het realiseren van de doelstellingen".

Tips om mis-match te verkleinen
Om teleurstellingen te voorkomen heeft Yacht enkele tips geformuleerd, die de kans op een mis-match kunnen verkleinen.

Tips voor de sollicitant:

  1. Oriënteer je via sociale media hoe er over de organisatie wordt gesproken
  2. Vraag of je een dag kunt meelopen in het bedrijf, zodat je de cultuur kunt ervaren
  3. Ga in de hal bij de receptie zitten en observeer hoe men met elkaar omgaat
  4. Vraag of je met je toekomstige collega’s kunt lunchen

Tips voor de werkgever:

  1. Vraag naast referenties bij vorige werkgevers ook referenties op bij oud-studiegenoten of vrienden;
  2. Check sociale media zoals Pinterest en Instagram i.p.v. standaard Linkedin; zo krijg je een breder beeld van de kandidaat
  3. Houd in de sollicitatieprocedure ook een gesprek op de locatie die de voorkeur heeft van sollicitant

 Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Achtergrond, Anders werken, Arbeidsmarkt, Arbeidsrelaties, Arbeidsvoorwaarden, Gezonder werken, Langer werken, Opleiden en ontwikkelen, Pensioen, Politieke besluitvorming, Talentontwikkeling, Uncategorized
E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid