Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
23
14
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Langer werken Wie werkt er om 4 uur in de ochtend?
Langer werken

Wie werkt er om 4 uur in de ochtend?

De werkdag bestaat niet meer. Het is geen dag meer, want aan een dag zit een begin en een einde. Nieuwe werkvormen, zoals werken op afstand en hybride werken hebben dat niet. Ze beginnen niet, want ze stoppen ook niet. Werken kan altijd, en overal. Maar het hoeft niet. Want dat kan ook niet. Hoe je zoiets managet?

Over het antwoord op die vraag hebben 2 topmanagers en 2 onderzoekers zich gebogen in een vrij lang en academisch artikel op managementplatform HBR. Want de nomadische manier van werken die vroeger alleen was voorbehouden aan vertegenwoordigers en het topmanagement is sinds de pandemie gemeengoed aan het worden. Werken kan overal en altijd, maar het hoeft niet is ingeburgerd sinds de thuiswerk-epidemie van vorig jaar.

Geen fysieke ontmoetingen

Dat heeft nogal ingrijpende gevolgen voor teamwork. De vanzelfsprekende manier waarop je elkaar tegenkwam is verdwenen. Niet alleen loop je elkaar fysiek amper nog tegen het lijf, om er met z’n allen te zijn op dezelfde tijd is al een stevige coördinatieklus. Deze ‘team overlap’ hebben de auteurs een jaar lang gevolgd bij 187 werknemers bij 6 bedrijven die voorkomen in de Fortune-500.

De digitale dag is echt eindeloos

Ze constateren dat de digitale werkdag inderdaad begin noch einde kent. De traditionele 9-tot-5 periode is nog herkenbaar als het tijdvak waarin de meeste mensen inderdaad digitaal en tegelijk aanwezig zijn. Dit ‘teamslot’ komt neer op drie kwartier productieve arbeid in teamverband vanaf een beeldscherm en toetsenbord per gewerkt uur, of 6,1 productieve uren per ‘werkdag’ van 24 uur. Blijft over een periode van 16 uur waarin mensen vooral individueel werken.

Teamwork met piektijden

Tijdens het teamslot, de klassieke werkdag zijn gemiddeld 50 tot 70 procent van de werknemers tegelijk aanwezig. Tijdens de individuele uren gaat het om 10 tot 50 procent. Dan verricht een doorsnee-teamlid 40 procent van zijn of haar werkzaamheden. De overige 60 procent vinden plaats tijdens het teamslot van 9 tot 5. In dat teamslot zijn 2 pieken te onderscheiden: een om 10 uur in de ochtend, en de andere om 3 uur ’s middags. Met een duidelijke dip tussen 12 en 1 uur, tijdens de lunch.

Er werkt altijd wel iemand?

De onderzoekers trekken 4 conclusies uit dit werkpatroon van de moderne, digitale werknomaden. Om te beginnen: iedereen werkt een deel van zijn tijd individueel aan concentratietaken. De tweede conclusie is veel opvallender. Want, gegeven dat een gemiddeld team bestaat uit 10 mensen betekent het dat er altijd minstens één teamlid werkt op elk van die 16 individuele uren per 24 uur. Dus ook om 4 uur in de ochtend. En dat zijn geen uitzonderingen, beweren de auteurs. En die ‘rare’ verzendtijden van mails zijn dat dus ook niet.

Hele team is nooit bij elkaar

Ten derde: geen enkel digitaal team is op enig moment volledig bij elkaar. Sommige teamleden doen net alsof, met aanwezigheidssoftware die muisbewegingen imiteert. Maar in werkelijkheid is hoogstens 71 procent gelijktijdig aanwezig, vooral tijdens het piekuur tussen 10 en 11 uur in de ochtend. En tenslotte concluderen de auteurs dat de middagdip ook digitaal bestaat. Vooral na de lunch, tussen 1 en 3 uur in de middag komt de aanwezigheid langzaam weer op gang. Veel digitale nomaden lunchen dan, en nemen een pauze.

Digitale werk-etiquette opstellen

Na deze opvallende conclusies over de werkwijze van hardcore digitale nomaden komt de vraag of, en hoe je dit alles kunt managen. Dat is ook volgens de auteurs wel nodig, want een digitale werk’dag’ kan makkelijk veel te lang worden. Komt vooral door de individuele uren, waarin mensen makkelijk (veel) te lang doorgaan. Dus een soort werkwijze voor digitale teams opstellen vinden ze wel aan te bevelen. Al zeggen de auteurs dat nergens met zoveel woorden. Wel noemen ze 4 onderwerpen voor zo’n digitaal charter. Vrij voorzichtig, en met veel ruimte voor eigen uitwerking. Die zetten wij erbij:

1} Samenwerk-uren vaststellen.

Elke werkdag moeten er uren zijn waarop meer dan de helft van het team digitaal aanwezig is en samenwerkt. Gemiddeld zijn er 7 uren elke werkdag waarop dat kan. Plan op enkele van die uren de werkzaamheden die beter uit de verf komen door samenwerking, zoals ideeën uitwisselen, concepten presenteren, nieuwe mensen inwerken en besluiten nemen die de hele groep betreffen.

2} Aanwezigheid niet afdwingen.

Hoewel de helft van het team gemiddeld 7 uur per werkdag tegelijk aanwezig is, hoeft dat niet elke werkdag zo te zijn. In werkelijkheid varieert dat van 4 tot 10 uur per werkdag volgens de onderzoekers. In een digitaal team werken mensen veel uren individueel. Managers moeten dat accepteren. Kan het groepsuur niet op dag A, plan het dan op een andere dag, denken wij.

3} Ga uit van de groepsvoorkeuren.

Managers bepalen niet wanneer een activiteit moet plaatsvinden. Elk teamlid maakt zijn eigen optimale dagindeling. Volgens de auteurs maken de meeste teamleden zelf ruimte in hun eigen werkschema voor groepsactiviteiten, op de tijden waarop dat werk het meest efficiënt kon worden gedaan. Wie het toch wil managen, zou zijn mensen per dag minstens enkele opties moeten bieden, denken wij.

4} Stel uitlog- of offlinetijden vast.

Individueel werken kan altijd, maar het is niet altijd gewenst. Werk- en rusttijden zijn in veel landen zelfs wettelijk vastgesteld (waaronder Nederland). Stel daarom elke werkdag uren vast waarin er geen enkele groepsactiviteit mogelijk is. Bijvoorbeeld de nachtelijke uren. En stel ook concentratietijden vast, waarop je in principe individueel werkt. Op beide tijdslots is er geen directe communicatie tussen teamleden tenzij in noodgevallen, lijkt ons.

Het vervolg: de werkdruk en werkbelasting

Dit artikel ‘The Endless Digital Workday’ biedt veel empirisch materiaal en enkele interessante conclusies over teams die langdurig op afstand met elkaar samenwerken. Maar er zit ook veel onderzoeksverantwoording in. En hun poging om iets zinnigs te zeggen over de invloed van virtueel teamwork op de productiviteit (heet hangijzer!) strandt, zoals de auteurs zelf al concluderen. Maar toch. Werkdruk en werkbelasting in de gaten houden is inderdaad een lastige opgave voor een digitale manager, is de terechte slotconclusie van het artikel.

Digitale nomade moet zelfbewust zijn

Als je de teamleden amper meer fysiek ontmoet, kan de beruchte intuïtie deze managers niet meer helpen om te bepalen wie er (bijna) doorheen zit. En wat er gedaan kan worden aan de werkverdeling en de hulpmiddelen om het werk voor elk teamlid makkelijker en efficiënter te maken. Medewerkers zullen daar zelf zelfbewuster en mondiger in moeten worden, lijkt ons. En daar ligt de volgende ‘uitdaging’ bij de uitwerking van het revolutionaire concept echt hybride of nomadisch werken.Print Friendly, PDF & Email
Tags : , ,
Categorie : Langer werken, Nieuws

Reageer op dit artikel

*

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid