Stelling
"Het antwoord op het thuiswerk-dilemma is mensen flexibeler laten werken."
4
1
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Wie wil er geen MVP?
Anders werken

Wie wil er geen MVP?

Afkortingen in een kop boven een blog zijn nou niet direct opwindend, maar voor deze ene keer probeer ik het. De afkorting MVP staat voor Most Valuable Player. Een term die vanuit de States is overgewaaid en daar wordt gebruikt als een eervolle benaming voor de best presterende speler in een basketbal of honkbalteam. Zo’n MVP wil natuurlijk iedereen wel in zijn team en dat geldt niet alleen voor de sport.

Ook binnen organisaties wordt er een stevige war for talent uitgevochten. De beperking die wij onszelf stellen is dat deze MVP’s zich verbinden aan één organisatie. In het voetbal zou het vreemd zijn als Lionel Messi de ene wedstrijd voor Barcelona speelt en de volgende voor Manchester United. Maar hoe vreemd zou het zijn als een MVP in het bedrijfsleven de ene dag zijn talent inzet voor Unilever en de volgende dag voor een tech-startup?

Vast of helemaal los?
Als ik de carrièrevormen terugbreng tot de essentie, dan kun je kiezen uit: werken bij een organisatie in dienstverband, werken als zzp’er voor veel verschillende organisaties en werken als ondernemer voor je eigen organisatie. Een dienstverband biedt relatief veel zekerheid. In ieder geval doen de banken niet moeilijk over je hypotheek als je een ‘gewone’ baan hebt.

Nadeel is wel dat je werkende wereld zich beperkt tot het uitzicht dat jouw werkgever biedt. De branche, het werkveld, de collega’s, de functie omschrijving is voor velen elke dag hetzelfde. Daar bovenop komt nog dat de meeste, zeker grote, organisaties niet uitblinken in talentgericht organiseren. Het werkbelevingsonderzoek van Integron laat zien dat slechts 22% van werkend Nederland het beste uit zichzelf haalt. Dit gebrek aan regelruimte op jouw werk is naast de werklast de belangrijkste veroorzaker van werkstress.

Vrij eenzaam
De volledige vrijheid van een zzp’er lonkt en heeft ook zeker zijn charme. Zzp’ers doen waar ze goed in zijn, doen wat ze willen en doen dat ook nog eens bij een mooie variëteit aan organisaties. Het aantal zzp’ers is dan ook stevig gegroeid van zo’n 400.000 in 1996 tot ruim 790.000 begin 2014. Veel zzp’ers zijn ondertussen van hun roze, vrijheidswolk gedonderd, omdat ze alles zelf moeten doen. Naast de ongemakken van administratie, het zelf verzekeren van pensioen en dergelijke, leeft een zzp’er in de enge wereld van de onzekerheid van de volgende opdracht.

Meervoudig Verbonden Professional
Zelf ben ik het proefkonijn voor een nieuwe vorm. Een vorm die de vrijheid en diversiteit biedt van een zzp’er en de verbondenheid en zekerheid van een werknemer. Deze vorm noem ik MVP, de Meervoudig Verbonden Professional. De afgelopen vier jaar heb ik met veel plezier in loondienst gewerkt bij MVO Nederland. Ondanks de ruime vrijheid die ik heb gekregen van de directie en mijn collega’s, bleef hetondernemende in mij kriebelen en ontstonden er nieuwe ideeën samen met andere organisaties.

In het voorjaar is MVO Nederland voor mij getransformeerd van een werkgever in een opdrachtgever. Maar wel een met een sterke verbondenheid. Ik ben dus nog steeds van MVO Nederland, met e-mailadres, kaartjes en collega’s. Naast MVO Nederland ga ik mij ook verbinden aan andere organisaties waar ik mijn talent om te vertellen en begeleiden in ga zetten om bij te dragen aan hun doelen.

Vrij verbonden
Het voordeel voor de organisatie is dat zij op flexibele basis specifiek talent aan zich kan verbinden zonder dat daar direct een fulltime functie voor gecreëerd hoeft te worden. Zo flexibel als een zzp’er maar wel echt verbonden aan de organisatie. Het voordeel van de Meervoudig Verbonden Professional is een nog grotere zekerheid dan bij een vaste baan. Want als er een organisatie wegvalt, dan blijven er nog drie of vier over! Een flinke stap vooruit om duurzaam inzetbaar te blijven. Of het echt gaat werken? Ik ga het meemaken. In ieder geval is het voor mij een nieuw avontuur en een experiment op zoek naar een duurzamere manier van werken.

(Ook geplaatst in HR-Base)Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Anders werken, Arbeidsrelaties, Blog, Het Nieuwe Werken, Langer doorwerken, Uncategorized
Hét vakevent duurzame inzetbaarheid 2020

26 november 2020 | Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseert PW. in 2020 opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina!

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid