Stelling
"Ik denk dat een burnout-break effectiever is dan een lange behandeling."
6
6
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Wie wil er terug naar kantoor?
Anders werken

Wie wil er terug naar kantoor?

De jongsten willen wel. De wat ouderen liever niet. En als we meer dan 30 kilometer moeten reizen? Ook niet. En de 55-plussers? Die houden wijselijk hun mond. Leg 2 onderzoeken naar thuiswerken of op kantoor naast elkaar, en je ziet hoezeer de meningen over dat onderwerp nog verschillen.

De jongste werknemers, van 18 tot en met 24 jaar willen graag op kantoor werken. Daar kunnen ze makkelijker wat leren, gezien worden, netwerken en samenwerken. De Savills Office FiT Survey wijst uit dat 25 procent van de 18-24-jarigen verwacht in de toekomst weer full-time op kantoor te werken.

Twintigers en dertigers: liever thuiswerk

Werknemers van 25 tot 34 jaar staan helemaal niet zo te trappelen om weer terug te gaan naar de zaak. Ruim de helft (52%) werkt liever thuis, blijkt uit onderzoek van  zakelijk mobiliteitsplatform Toogethr en onderzoeksbureau Ruigrok Netpanel. Van deze ruime helft wil 21 procent echt liever niet terug naar de zaak. Duidelijk meer dan de 10 procent van de 55- tot 64-jarigen die dat ook zegt. Ook onder de 48 procent voorstanders van terug naar de zaak daalt het enthousiasme met de reisafstand. Is die meer dan 30 kilometer enkele reis, dan wil nog slechts 38 procent snel terug naar kantoor.

Deels op kantoor, deels thuis

Van alle werkende Nederlanders verwacht driekwart dat ze in september teruggaan naar kantoor. In juli deed driekwart dat trouwens ook al; maar dan hoogstens 3 dagen per week. Deze maand komt daar gemiddeld een halve dag bij, volgens Toogethr. Vóór de uitbraak van het coronavirus ging 60 procent van de werkende Nederlanders met de auto en bijna een derde met de fiets naar werk. Maar in september verwacht ruim twee derde met de auto te forenzen. Gebruik van het openbaar vervoer voor woon-werkverkeer halveert, van 13 procent pre-coronatijden naar 7 tot 8 procent nu.

Zware taak voor HR en facilitair

Joost Bijlsma, oprichter en CEO van zakelijk mobiliteitsplatform Toogethr voorziet ingewikkelde planningsmomenten bij HR en de facilitaire dienst, want: “de situatie verschilt per werknemer, hoe vaak en met welk vervoersmiddel ze naar kantoor willen komen. Dat is niet alleen afhankelijk van de afstand tot kantoor, maar hangt ook samen met de leeftijd en of ze wel of niet rekening willen houden met coronamaatregelen.”

Kantoor illustreert bedrijfscultuur

Annejet Remmelzwaal recruiter bij Savills Nederland benadrukt het belang van fysiek samenwerken. “Een deel van de bedrijfscultuur is ontastbaar. De normen en waarden, en bepaalde aannames die gedaan worden bepalen ‘de manier waarop dingen gedaan worden’. De werkplek is bij uitstek de plek om deze cultuur tastbaarder te maken. Het design en de inrichting van het kantoor dragen hieraan bij. Het kantoor illustreert de normen en waarden van een bedrijf en laat zien waar belang aan gehecht wordt. Deze aspecten beïnvloeden mensen en kunnen potentieel talent aantrekken.”

4 op de 10 blijft thuiswerken

Volgens het Economisch Bureau van ING denkt 2 van elke 3 werknemers nu positief over thuiswerken. Meer dan 60 procent van de werknemers werkt vanuit huis. Als de crisis voorbij is, wil ruim 40 procent van de ondervraagden vanuit huis blijven werken. Vooral de afgenomen of verdwenen reistijd, flexibele werkdagen, een eigen omgeving die meer rust biedt, minder kosten voor de kinderopvang en makkelijker het huishouden doen zijn pluspunten. Het grootste nadeel is dat je niet meer zo makkelijk kunt samenkomen met collega’s. Ook het continue bellen en videobellen en overlast, onder andere van buren is een ergernis. Een van elke drie starters mist vooral de eigen werkruimte. Zij werken ook relatief vaak vanuit de slaapkamer.Print Friendly, PDF & Email
Categorie : Anders werken, Het Nieuwe Werken, Nieuws
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid