Stelling
"Ongeveer de helft van de werkende mensen kan echt niet lang thuis werken."
37
17
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Blog Wordt het een exit-gesprek? Of een stay-interview?
Blog

Wordt het een exit-gesprek? Of een stay-interview?

Het is als dweilen met de kraan open wanneer met moeite aangetrokken medewerkers kort na hun indiensttreding door de achterdeur de organisatie verlaten. Steeds meer organisaties doen hun achterdeur op slot en beperken de uitstroom door medewerkers ontwikkelruimte, -tijd en -budget te geven. Verder zetten zij de uitkomsten van medewerkersonderzoeken om in acties die het werkplezier van hun medewerkers verder vergroten. Kan dat niet anders?

Ja. Een andere bron van informatie om het ongewenste verloop verder in te dammen, blijft het exitgesprek. Een exitgesprek draagt niet alleen bij aan een fatsoenlijke afsluiting van een dienstverband, het levert vaak ook waardevolle informatie op over de redenen van vertrek. Hierdoor kunnen maatregelen genomen worden om die bronnen van onvrede voor andere medewerkers weg te nemen. De kosten van het ongewenste personeelsverloop zullen dalen.

Bovendien kan het negatieve publiciteit over de organisatie schelen, zeker als de vertrekkende medewerker de gelegenheid krijgt om openhartig te zijn. Hij kan zelfs een ambassadeur op de arbeidsmarkt worden als hij ziet dat zijn eerlijkheid over z’n vertrekredenen tot acties leiden om deze redenen weg te nemen. Beter laat dan nooit, zal hij denken.

Het achterste van de tong

Niet iedereen is overtuigd van het nut van exit-interviews. Zo gelooft Jacque Vilet, een internationaal opererende HR-professional, niet dat vertrekkende medewerkers zinvolle of nuttige antwoorden geven en het achterste van hun tong laten zien. Het laatste wat zij willen, is hun professionele relatie op het spel zetten. Zij kijken wel uit om zich kritisch uit te laten over relaties waarvan zij in de toekomst misschien weer afhankelijk zijn.

Stay-interview

“Vertrekkers blazen geen bruggen op en voeren makkelijke en voor de hand liggende redenen aan voor hun vertrek. Bijvoorbeeld dat ze bij hun nieuwe werkgever meer geld kunnen verdienen”, aldus Vilet. Zij ziet daarom meer in een ‘stay-interview’ en stelt voor een ongedwongen gesprek te arrangeren met een groepje medewerkers en hen te bevragen over zaken als:

  • waarom werk je nog steeds voor ons?
  • als je door een headhunter benaderd bent, waarom ging je niet op zijn voorstel in?
  • welke zaken vind je in jouw werk het meeste attractief?
  • als onze organisatie dingen beter kunnen doen, welke zaken betreft het dan?

Volgens Vilet leveren stay-interviews waardevolle informatie, en wel van medewerkers die nog voor je actief zijn. Dit najaar verschijnt een volledig herschreven versie van Het GROTE gesprekkenboek. In dit boek meer over het stay-interview. Wie zo lang niet wil wachten, kan zijn mening nu al geven op HR-Base.

HR-Base, Jacco van den BergPrint Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Blog, Langer werken, Nieuws
E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid