Stelling
"Werkgevers hebben gelijk. De cao's gaan teveel over het salaris."
11
36
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Langer doorwerken ‘Zelfstandige 60-plusser in bouw niet te verzekeren’
Langer doorwerken

‘Zelfstandige 60-plusser in bouw niet te verzekeren’

Bouwvakkers

Het aantal onverzekerde zzp’ers in de bouw groeit als kool, signaleert Zelfstandigen Bouw. Twee van elke drie zou zijn werk doen zonder aov. De oorzaak? Verzekeraars weigeren zestigplussers met zware beroepen te verzekeren.”Weinig aan te doen”, reageert het Verbond van Verzekeraars. “Omscholen is misschien beter.”

Maar een derde van de zelfstandige bouwvakkers heeft een arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov). Zeven jaar geleden had 43 procent nog zo’verzekering tegen wegvallen van inkomen na ziekte of ongeval. Dit zou blijken uit cijfers van het CBS. Het is niet alleen een kwestie van niet willen. Oudere zelfstandige stukadoors, stratenmakers en dakdekkers kunnen zich nauwelijks verzekeren. Bij 61 jaar houdt het op, en soms zelfs al eerder. “Dat moet verboden worden”, vindt Charles Verhoef, voorzitter van Zelfstandigen Bouw. Iedereen heeft volgens hem recht op een arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Onverteerbaar

“Duizenden vakmensen lopen onverzekerd rond. Dat leidt tot onverteerbare situaties. Zzp’ers die jaren honderden euro’s per maand premie hebben betaald worden op hun zestigste uit de verzekering gegooid. Als zij een jaar later versleten zijn en niet meer kunnen werken, krijgen ze niets meer.”

Geen oplossing voor eindleeftijd

Ook het kabinet laat zzp’ers in de kou staan, vindt Verhoef. “Politici roepen om het hardst dat zzp’ers zich moeten verzekeren, maar doen helemaal niets aan die eindleeftijden.” Het Verbond van Verzekeraars bevestigt het probleem. “We zijn daar al langer over in gesprek met zelfstandigenorganisaties en ook met Verhoef”, reageert Paul Koopman, namens het Verbond.

Rolls-Royce en profvoetballers

Praten is één ding, het probleem oplossen is een stuk lastiger. “Die eindleeftijden hebben alles met de betaalbaarheid te maken. Zonder die eindleeftijden zijn zzp’ers met zware beroepen helemaal niet meer te verzekeren.” Het betreft hier ook de Rolls-Royce onder de verzekeringen, vervolgt hij. “Zzp’ers verzekeren zich tegen beroepsuitval, net als een profvoetballer. Maar in de polis van een voetballer, zal ook een eindleeftijd staan.”

Wegschoppen

Het risico dat stratenmakers, stukadoors en dakdekkers op oudere leeftijd arbeidsongeschikt raken, is groot, benadrukt Koopman. “Maar verzekeraars kunnen dat probleem niet oplossen. Omscholen is misschien een beter plan. En we  willen de bouw niet helemaal wegschoppen, maar als je vijftig of ouder bent, moet je je misschien wel afvragen of het wel zo verstandig is om met een zwaar beroep, zelfstandig ondernemer te zijn.”

Zelfstandig tegen wil en dank

ZZP Nederland zei vorige maand tegen Cobouw dat veel ouderen juist noodgedwongen voor zichzelf begonnen tijdens de crisis. Juist zij kwamen op straat te staan, vanwege dreigende, hoge ziekteverzuimkosten voor bouwbedrijven. “Dat is inderdaad zuur”, reageert Koopman.

Innovatiever doorwerken

Van een subsidiesysteem in combinatie met een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering is het Verbond geen voorstander. “Dan moeten sectoren met een lagere risico gaan betalen voor sectoren met hogere risico’s. Nee, we zullen het gesprek echt moeten aangaan met de bouwsector, over duurzame inzetbaarheid en vangnetverzekeringen. Innovaties zoals Exoskelleten kunnen ook helpen.” Vooral de politiek is aan zet, besluit Koopman. “Verzekeraars kunnen van alles doen, maar nooit dit probleem tackelen. Een vervroegd pensioen voor zwaardere beroepen? Daar valt wel iets voor te zeggen.”

Bron: CobouwPrint Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Langer doorwerken, Langer werken, Nieuws
Hét event Duurzame Inzetbaarheid

SAVE THE DATE: 26-11-2019

Hét event Duurzame Inzetbaarheid , is hét vakevent waar u letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat u moet doen om er binnen uw organisatie mee aan de slag te gaan.

Het is het enige event in Nederland over Duurzame Inzetbaarheid waarbij een beursvloer, congres, interactieve sessies en het netwerken wordt gecombineerd. Hierdoor stelt u zelf uw eigen programma samen, afhankelijk van de vragen waar u een antwoord op wilt hebben.

Kom ook en verrijk uw kennis, wissel ervaringen uit en netwerk met elkaar!

Klik hier voor meer informatie & inschrijven

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid