Stelling
"Ik vind het, met het oplaaiende coronavirus, onverantwoord om terug te gaan naar kantoor."
37
8
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Expertserie Zo houd je vijftigplussers bevlogen
Expertserie

Zo houd je vijftigplussers bevlogen

werkdruk

Duurzame inzetbaarheid staat bij steeds meer bedrijven hoog op de agenda. Maar het mentale aspect van duurzame inzetbaarheid blijft vaak onderbelicht, zegt Guido Heezen, directeur van Effectory. En dat is juist belangrijk bij vijftigplussers. “Benut de kracht van oudere werknemers.”

Volgens Guido Heezen, directeur van Effectory, slaan organisaties de plank nog weleens mis als het gaat om het bevorderen van de duurzame inzetbaarheid van medewerkers.  “Naast het fysieke aspect is het mentale vlak heel belangrijk. Juist ook voor de oudere medewerker die nog jaren bij hetzelfde bedrijf blijft werken.” Duurzaam inzetbaar maken stelt directies voor vragen, zegt Heezen. “Het is een containerbegrip. Directies denken snel ‘daar moeten we ook wat mee’, terwijl ze geen duidelijk idee hebben wat het is. Maar de gemiddelde leeftijd van werknemers stijgt, doordat de pensioenleeftijd omhoog gaat. Jonge medewerkers hoppen van baan naar baan, maar vijftigplussers doen dat veel minder en hebben minder perspectief op een andere baan. Dus die blijven bij de organisatie waar ze werken.”

Fit en mobiel

En dat werken duurt steeds langer. “Vroeger had je Henk van 55 die op zijn 62e met de VUT werd gestuurd. Nu gaat diezelfde Henk geen zeven jaar, maar bijna twee keer zo lang doorwerken bij hetzelfde bedrijf, waar hij ook nog eens steeds meer is gaan verdienen. In onze cultuur zijn we namelijk nog gewend dat iemand wordt afgerekend op het aantal dienstjaren en niet zozeer op toegevoegde waarde. Organisaties hebben dus te maken met een groeiende groep kostbare medewerkers die wat ouder zijn en minder mobiel. Je moet proberen die zo lang mogelijk ‘fit for the job’ te houden – en dan niet alleen lichamelijk fit – maar je moet ook hun mobiliteit stimuleren. Duurzame inzetbaarheid en mobiliteit zijn sterk met elkaar verbonden.”

Eigen verantwoordelijkheid

Het beleid van werkgevers wordt steeds rationeler. Medewerkers die niet meer functioneren, gaan naar een plek waar ze wel functioneren of verlaten het bedrijf. Heezen: “Van elke medewerker wordt steeds meer verwacht dat hij verantwoordelijk is voor zijn eigen inzetbaarheid. Het wordt harder”. Daar komt bij dat de verzorgingsstaat langzaam verdwijnt. De wetgeving hobbelt hier nu nog enorm achter aan. Bedrijven zijn nu nog lang verantwoordelijk voor medewerkers. Daardoor zie je veel bedrijven regelgeving ontwijken. Bij organisaties die hun verantwoordelijkheid wél nemen is duurzame inzetbaarheid echt een issue, in combinatie met mobiliteit.”

Meer dan een fruitmand

Maar wat doen deze bedrijven nu werkelijk aan duurzame inzetbaarheid? “Sommige bedrijven zetten een fruitmand neer, andere pakken het grondiger aan en vragen zich af hoe ze een interessant bedrijf kunnen blijven. Verantwoordelijkheden worden daarbij steeds meer bij medewerkers gelegd. Daar is veel discussie over. Mag je als werkgever zeggen dat een medewerker ongezond bezig is? De fysieke gezondheid staat in de belangstelling, maar het mentale vlak blijft onderbelicht. Bedrijven hebben er ook belang bij dat een medewerker goed in zijn werk staat. Een bevlogen medewerker die met plezier naar zijn werk gaat is drie- tot viermaal productiever dan een collega die zich elke dag naar het werk sleept. Uit onze onderzoeken blijkt dat bevlogen medewerkers bovendien veel positiever oordelen over hun ontwikkelingsmogelijkheden, vitaliteit, werk, capaciteiten en arbeidsomstandigheden dan niet bevlogen medewerkers. Investeren in het mentale aspect loont.”

Veranderingen gaan veel sneller

Daarbij is de verhouding tussen jongere en oudere werknemers anders geworden, zegt Heezen. “Vroeger had je een leerling-gezelverhouding. De ouderen leerden de jongeren. Nu verandert het werk veel sneller. Zoals het werk eerst werd gedaan, is niet meer zoals het nu wordt gedaan. Je moet continu vernieuwen en verversen. Maar mensen houden graag vast aan wat voor hen werkt.”

Persoonlijke ontwikkeling

Organisaties worden ook steeds platter, met minder managementlagen. Dat heeft zijn weerslag op doorgroeimogelijkheden. “Waar het vroeger vanzelfsprekend was dat een goede medewerker manager werd, is dat carrièrepad nu minder logisch”, geeft Heezen aan. “Zelfs nu zitten bedrijven nog volgepropt met managers. Vaak zien we dat deze groep vasthoudt aan oude gewoontes en onvoldoende beschikt over nieuwe vaardigheden en technieken. Als de organisatie hierdoor langdurig onvoldoende presteert, zal dit leiden tot reorganisaties. Die vormen een soort aardbeving die funest is voor het vertrouwen van de medewerkers. Je moet dat zien te voorkomen door continu in beweging te blijven. Blijf naast vakgerichte opleiding investeren in de persoonlijke ontwikkeling van medewerkers. Succesvolle organisaties zien we dit doen. Denk aan time management, NLP, respectvol confronteren of mindfulness. Doe aan job rotation. Werk flexibeler, meer op projectbasis en minder met vaste structuren.”

Waarom doen we wat we doen?

Mensen en dus ook medewerkers hebben zes basisbehoeften. Werkgevers zorgen sowieso wel voor de eerste vier daarvan: zekerheid door een contract, onzekerheid door werknemers uit te dagen, connectie door teamuitjes en significantie door promotie te bieden. “Maar de laatste twee worden onderbelicht: groei en een bijdrage leveren. Mensen stoppen bij een bedrijf op een gegeven moment met groeien en op het leveren van een maatschappelijke bijdrage wordt in mijn ogen veel te weinig ingespeeld. Terwijl dat steeds belangrijker wordt. Veel organisaties hebben moeite met het aantrekken van talent. Jongeren kiezen steeds vaker voor een bedrijf dat iets bijdraagt aan de samenleving. Elk bedrijf heeft iets toe te voegen, maar ze vergeten het vaak te benoemen: waarom doen we wat we doen?”

Continue feedback

Daarom is het belangrijk om feedback te blijven ophalen bij medewerkers: wat kunnen we doen om ervoor te zorgen dat je optimaal kunt presteren? “Hiervoor bestaat tegenwoordig speciaal duurzaam inzetbaarheidsonderzoek. Medewerkers voelen zich dan serieus genomen, gaan nadenken over hun werk en leveren zinvolle input”, besluit Heezen. Dat geldt ook voor de ouderen: “Die zijn helemaal niet zo dwars als bedrijven vaak denken. Hun kracht kun je benutten.”

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Effectory.Print Friendly, PDF & Email
Tags : , , , ,
Categorie : Expertserie, Langer doorwerken, Langer werken, Nieuws, Opleiden en ontwikkelen
Hét vakevent duurzame inzetbaarheid 2020

26 november 2020 | Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseert PW. in 2020 opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina!

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid