Stelling
"Thuiswerkers hebben een ritueel nodig om de werkdag af te sluiten."
0
0
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Langer werken Zo kan je wel doorwerken met je opa…
Langer werken

Zo kan je wel doorwerken met je opa…

Jongeren en oudere werknemers vinden het niet altijd makkelijk om met elkaar samen te werken. De millennials vinden hun collega’s uit Generatie X uitgeblust en cynisch. Oudere werknemers zien de millenials als ongedisciplineerd en eigenwijs. Een generatiekloof op de werkvloer lijkt onvermijdelijk. Overdrijven we nu een beetje? En wat kan HR concreet doen aan generatiemanagement?

Generatiemanagement heeft als doel om alle generaties werkenden langer, en beter te laten doorwerken. Daarom is het onderwerp erg relevant voor duurzame inzetbaarheid. En dat zal in de toekomst alleen maar sterker worden. Want we worden ouder, en moeten dus meer jaren werkend doorbrengen. Al was het maar om de pensioenen betaalbaar te houden. Nu hebben maar weinig mensen echt een hekel aan elkaar. Toch heeft elke generatie wel zo zijn en haar eigen wensen en voorkeuren tijdens het werk. Een bedrijf dat daarop kan inspelen, heeft een groep medewerkers die soepeler met elkaar omgaan.

Hardnekkig aanwezig: de baby boomer

Om te beginnen: de baby boomers. Ze zijn nog altijd aan het werk. Komt niet alleen door de immer opschuivende AOW-leeftijd, ze hebben vaak een enorme werklust, discipline en ‘drive’ om langer door te werken en daarbij veel uren te maken. Ze zijn bijna niets anders gewend. Maar hun belangrijkste motivatie was en is: werken doe je om geld te verdienen. Vroeger waren die oudere werkenden al snel uit beeld, omdat ze waren gepensioneerd of overleden. Nu blijven de baby boomers nog 40 jaar na hun economische levensduur vrolijk, levend, gezond en wel op de arbeidsmarkt aanwezig. Spreek ze zo vaak en zo veel mogelijk aan op hun ervaring, ze zitten in de levensfase waarin je die graag overdraagt. Profiteer ervan, bijvoorbeeld door een ‘boomer’ te koppelen aan een gen Y of Z als coach of mentor.

X’ers en millennials kan je combineren

Na de ‘boomers’ kwam de ‘verloren generatie’ X. Verloren omdat ze op de arbeidsmarkt kwamen in de economisch moeilijke jaren ’80 van de vorige eeuw. En verloren omdat ze de idealen van de jaren ’60 nadrukkelijk van zich af schudden. No Future, weet je wel? Maar het maatschappelijke bewustzijn, de focus op duurzaam en toegevoegde waarde van de millennials blijkt vaak toch goed aan te sluiten bij sommige kernwaarden van de X’ers. Die generatie is meer dan hun (millennial) kinderen – ook wel Generatie Y genoemd – gewend geraakt aan hierarchie en bureaucratie. Dus vinden ze het gebrek aan discipline en de veeleisendheid van de millennials vervelend, en soms zelf stuitend. Maar dat kan ook liggen aan de verschillen tussen jongeren en ouderen die er altijd zijn. Verder kunnen beide generaties meestal uitstekend met elkaar overweg.

Y en Z: er zijn overeenkomsten..

En hoe zit dat met de generatie Z, de mensen die in deze 21e eeuw zijn geboren? Deze mensen zijn vrij nieuw op de arbeidsmarkt. Maar de eerste observaties wijzen richting overeenkomsten met de millennials en de X’ers. Ook zij maken zich druk om maatschappelijke kwesties zoals ongelijkheid en het milieu. Deskundigen vinden dat best wel verklaarbaar. Ze hebben als kind zeer bewust de economische recessie vanaf 2008 meegemaakt. Ze hebben thuis misschien gezien dat ouders hun baan verloren. En door hun studie hebben de meesten zich inmiddels al in de schulden moeten steken.

.. en wat opvallende verschillen

Tussen generatie Z en Y (de millennials) zijn wel enkele verschillen. Zo zijn de Z’ers nog kwaliteitsbewuster dan millennials. En ze hechten nog meer waarde aan oprechte, persoonlijke relaties. Generatie Z zegt meer dan andere generaties dat vrienden en/of familie invloed hebben gehad hun baankeuze.

Een coach of mentor

Beide generaties staan wel open voor een coach of mentor. Dat geldt voor 25 procent van de millennials (Generatie Y) en 19% van Generatie X (27 – 50 jaar). Het zou dus goed zijn wanneer HR generaties Y en Z ondersteunt in het vinden van vakspecialisten die hun praktijkervaring willen delen. De oudere generatie X ligt voor de hand. Ook al omdat die generatie niet zo graag frequent feedback krijgt. Hier kan de X’er dus iets leren van de millennial. Overigens werkt dit beter wanneer deze samenwerking niet formeel wordt vastgelegd. Hou het persoonlijk en vrijblijvender.

Ruimte en vrijheid

Y en Z zijn vergroeid met technologie. Maar ze laten werk en privé op een natuurlijke manier in elkaar overlopen. Ze kiezen zelf waar en wanneer ze werken, op basis van de activiteiten die zij gepland hebben. Die vrijheid om zelf meer te bepalen wanneer en hoe ze werken moeten ze dan wel krijgen van de oudere generaties, die vaak wat meer vasthouden aan vaste patronen en bureaucratie. Onze maatschappij is gebaseerd op de leefervaringen van oudere mensen, doorgegeven aan jongeren. Maar dan wel zodanig dat de jongeren er wat mee kunnen. Als een ‘jongere oudere’ dat constructief doet, kan het helpen tegen de vooroordelen tegen vastgeroeste ouderen die leidt tot a priori discrimineren op leeftijd.

Werk is persoonlijk

In tegenstelling tot de baby boomers en sommige X’ers, die werken vaak zien als noodzakelijk kwaad om te kunnen leven, ziet Y en Z het werk dat ze doen meer als iets persoonlijks. Organisaties zouden dus veel meer aandacht moeten krijgen voor de mens achter de functie en het takenpakket. Neem echt even de tijd om elkaar te leren kennen, en faciliteer gesprekken die over andere dingen gaan dan alleen werk of resultaat. Praat ook over wat je beweegt, zakelijk en privé, en toon oprechte belangstelling voor de (be)leefwereld van de ander. Meer respect en erkenning voor successen, en het vergroten van de werk-privébalans zouden het werkgeluk nog verder vergroten bij Y en Z.

Leren van elkaar

Natuurlijk, elke medewerker is en blijft vooral een individu, en verdient de begeleiding, opleiding en kansen te bieden die het best bij hem of haar past. Dat geldt voor babyboomers, generatie X’ers, millennials en de jongere werknemers van generatie Z. Maar met wat meer aandacht voor de kenmerkende verschillen en overeenkomsten kan elke generatie de anderen wat beter leren waarderen. Dat kunnen ze zeker ook van elkaar doen…Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Langer werken, Nieuws
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

De week van Duurzame Inzetbaarheid 2020

Promo week duurzame inzetbaarheid23 tot en met 27 november: De week van Duurzame Inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseerde PW. opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina voor flashbacks!

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid