Stelling
"Werkdruk los je alleen op door verwachtingen beter te managen."
6
17
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Langer werken Zo kan je wel doorwerken met je opa…
Langer werken

Zo kan je wel doorwerken met je opa…

Millennials vinden het prettig om gecoacht te worden, liefst door senior vakspecialisten die jarenlange praktijkervaring hebben. Ook werken ze het liefst bij organisaties met een helder en eerlijk verhaal, die zich bezig houden met duurzame bedrijfsvoering. Door dit te faciliteren kan HR de generatiekloof op de werkvloer dichten.

Jongeren en oudere werknemers vinden het niet altijd makkelijk om met elkaar samen te werken. De millennials vinden hun collega’s uit Generatie X uitgeblust en cynisch. De oudere werknemers op hun beurt zien de millenials – ook wel Generatie Y genoemd – als ongedisciplineerd en eigenwijs. Een generatiekloof op de werkvloer lijkt onvermijdelijk.

Gevangen in stokoud gedrag

Organisatiepsycholoog dr. Aart Bontekoning ziet dat Generatie X nog heel erg gevangen zit in gedrag uit de vorige eeuw: “Hiërarchisch, bureaucratisch, formeel. Het is lastig voor hen om hiervan af te stappen. Dat is geen onwil. Ze zitten vast in patronen die zijn ingesleten in de loop van decennia.” Hierin botsen zij met hun jongere collega’s die juist floreren in een flexibele , open en innovatieve omgeving.

Hoezo Kloof?

Tot 35 jaar beoordelen jongeren de stelling ‘Ik vind het belangrijk dat een organisatie aandacht besteedt aan maatschappelijk verantwoord ondernemen’ met een 7,7. Vanaf 35 jaar daalt deze score, de groep vanaf 45 jaar beoordeelt de stelling gemiddeld met een 7,4. Zo bleek uit onderzoek van Effectory vorig jaar. Vooral dat maatschappelijke bewustzijn, focus op duurzaam en toegevoegde waarde blijkt prima aan te sluiten bij sommige kernwaarden van de ‘verloren generatie’ X. Hierdoor kunnen ze over het algemeen prima overweg met hun kinderen uit de Generatie Y. Bontekoning, die promoveerde op Generaties in Organisaties, de verborgen krachten van onze sociale evolutie, zegt dat de verschillende generaties elkaar kunnen helpen om de generatiekloof op de werkvloer te dichten.

Praktijkervaring delen

Zo hebben millennials er behoefte aan te worden gecoacht door oudere, ervaren collega’s. Het zou dus goed zijn wanneer HR millennials ondersteunt in het vinden van vakspecialisten die hun praktijkervaring willen delen. Overigens werkt dit beter wanneer deze samenwerking niet formeel wordt vastgelegd, waarschuwt Bontekoning. ““Zeg dus niet: Het komende jaar is Karel aangesteld als de mentor van Marieke. Die stijl is te bureaucratisch. Maak het persoonlijker en vrijblijvender.”

Echt inkijkje

Ook de manier waarop millennials hun nieuwe werkgever uitzoeken verschilt nadrukkelijk van de traditionele oriëntatie door werkzoekers. Guido Heezen, directeur en oprichter van Effectory, geeft het verschil aan. “Jonge professionals willen zich identificeren met de doelen en visie van een organisatie. Of er een match is bepalen zij meestal niet op basis van de vacaturetekst, maar op basis van ervaringen van medewerkers en klanten op social media, vlogs en blogs. Kortom, ze zoeken content die een echt inkijkje geeft in de wereld van de organisatie. Organisaties die geen eerlijk, betrokken bijdrage leveren, vallen door de mand.”

Transparantie

Door de transparantie van social media is niet-integer gedrag van organisaties goed zichtbaar. Omdat jonge medewerkers duurzaamheid heel belangrijk vinden roept dit steeds meer weerstand op. “Ze vermijden zo’n werkgever en klanten doen liever ergens anders zaken”, vertelt Heezen. “Bij succesvolle organisaties zien we juist het omgekeerde. Bedrijven die een glashelder antwoord kunnen geven op vragen als: “Wat dragen wij bij?” en “Wat is onze toegevoegde waarde in de maatschappij?” zijn mateloos populair bij millennials. En die populariteit werkt als een inktvlek. Ervaringen worden doorgeven en de aantrekkingskracht op nieuwe medewerkers en klanten groeit.”

Verouderde patronen doorbreken

Het zou volgens Bontekoning goed zijn wanneer jongeren op hun beurt proberen actief verouderde patronen te doorbreken. “Bijvoorbeeld door bij een oplaaiende discussie niet mee te gaan in de standpunten van oudere generaties of zich terug te trekken uit de discussie, maar door indringend te vragen naar wat iemand precies bedoelt. Door opmerkingen in de trant van ‘zo doen we dat hier nu eenmaal’ niet te laten passeren. Door als millennial aan te geven dat je denkt dat het anders en beter kan. En dat je dat graag wilt uitproberen. Door de oudere collega te vragen met je mee te denken. Door, wanneer zij sterk op belemmeringen focussen, te vragen welke mogelijkheden zij naast de belemmeringen zien.”Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Langer werken, Nieuws
Hét event Duurzame Inzetbaarheid

SAVE THE DATE: 26-11-2019

Hét event Duurzame Inzetbaarheid , is hét vakevent waar u letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat u moet doen om er binnen uw organisatie mee aan de slag te gaan.

Het is het enige event in Nederland over Duurzame Inzetbaarheid waarbij een beursvloer, congres, interactieve sessies en het netwerken wordt gecombineerd. Hierdoor stelt u zelf uw eigen programma samen, afhankelijk van de vragen waar u een antwoord op wilt hebben.

Kom ook en verrijk uw kennis, wissel ervaringen uit en netwerk met elkaar!

Klik hier voor meer informatie & inschrijven

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid