Stelling
"Het Nieuwe Beoordelen helpt vooral de midcareers met langer en beter doorwerken."
9
8
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Arbeidsomstandigheden Zo staat het met de normen voor fysieke belasting
Arbeidsomstandigheden

Zo staat het met de normen voor fysieke belasting

Zowel Europees als mondiaal zijn de normen voor ergonomie en fysieke belasting volop in ontwikkeling. Bij ergonomie op de werkplek denken velen vooral aan een goed ingestelde bureaustoel. Maar ergonomie is een wereld meer dan dat. Een juiste werkhouding is van groot belang voor mensen in fysiek zwaar werk, als ze langer willen doorwerken.

Ergonomie is de studie van de mens in relatie tot zijn (werk)omgeving. Die omgeving kan een product, ruimte of werkplek zijn. Eén van de werkgebieden van ergonomie is fysieke belasting. Hierbij is de werkhouding belangrijk. Ook bewegingen tijdens het werk spelen een rol: tillen, dragen, duwen en trekken, bijvoorbeeld. Daarnaast heeft het aantal bewegingen, rotaties en repeterende handelingen invloed op het lichaam. Voor deze belastingen zijn diverse normen gepubliceerd, zoals NEN-EN 1005-reeks ‘Veiligheid van machines – Menselijke fysieke belasting’, NEN-ISO 11228-reeks ‘Ergonomie – Handmatig verplaatsen van lasten’ en NEN-ISO 11226 ‘Ergonomie – Evaluatie van statische werkhoudingen’.

Herzien norm werkplekken bij machines

Voor werkplekken bij machines is een norm ontwikkeld die op dit moment wordt herzien – NEN-EN-ISO 14738 ‘Veiligheid van machines – Antropometrische eisen voor het ontwerp van werkplekken bij machines’. De norm stelt eisen aan de werkplek, specifiek gericht op de werkhouding bij staand en zittend werk en de werkpositie waarbij een werknemer tegen iets aanleunt. Het gaat daarbij om de houding van het lichaam, maar ook om de toegestane reikwijdte van armen en de voor het werk noodzakelijke hoofdbewegingen. Deze norm is geharmoniseerd onder de machinerichtlijn. Dit houdt in dat de annex een referentie bevat met de delen van de wet waaraan de norm invulling geeft.

Herstelmodel voor cyclisch industrieel werk

Het meest recente project is gericht op de ontwikkeling van een herstelmodel voor cyclisch industrieel werk. De norm bevat procedures voor het bepalen van de duur en verdeling van de hersteltijd in een werkdag. En dan specifiek gericht op industriële werkzaamheden waarbij medewerkers repeterende handmatige activiteiten uitvoeren. Onder andere de duur van de dienst, het aantal pauzes en het type werkproces bepalen de benodigde hersteltijd. Optimaal inregelen van hersteltijd houdt medewerkers inzetbaar.

(Bron: Arbo-online)Print Friendly, PDF & Email
Categorie : Arbeidsomstandigheden, Gezonder werken, Nieuws
Hét event Duurzame Inzetbaarheid

Hét event Duurzame Inzetbaarheid (voorheen Inzet op Maat), is hét vakevent waar u letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat u moet doen om er binnen uw organisatie mee aan de slag te gaan.

Het is het enige event in Nederland over Duurzame Inzetbaarheid waarbij een beursvloer, congres, interactieve sessies en het netwerken wordt gecombineerd. Hierdoor stelt u zelf uw eigen programma samen, afhankelijk van de vragen waar u een antwoord op wilt hebben.

Kom ook en verrijk uw kennis, wissel ervaringen uit en netwerk met elkaar!

Klik hier voor meer informatie & inschrijven

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

11 oktober en 8 november 2018
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid