Stelling
"Ongeveer de helft van de werkende mensen kan echt niet lang thuis werken."
36
15
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Zò zet je de volgende stap bij duurzame inzetbaarheid
Anders werken

Zò zet je de volgende stap bij duurzame inzetbaarheid

Hoe mensen en bedrijven werken aan duurzame inzet? Dat hangt helemaal af van de omstandigheden. Bij zowel mens als bedrijf. Er is geen panacee voor iedereen. Toch hoef je het wiel niet helemaal opnieuw uit te vinden. Je kunt vaak wat opsteken van organisaties die er al jaren mee bezig zijn. DSM is zo’n organisatie. Mensen weten er van het belang van duurzame inzet. Nu is het tijd voor de volgende stap: inbedden in de normale werkprocessen.

DSM is een van de pioniers in ons land als het gaat om duurzame inzetbaarheid. Het bedrijf begon al in 2013 met een programma om duurzame inzetbaarheid onder de aandacht te brengen. Onderdeel was de voucher van 500 euro voor iedere medewerker. Ze mochten ermee doen wat ze wilden, als het maar hielp om langer, breder of anders inzetbaar te worden. “Eind vorig jaar was de laatste kans om de voucher in te leveren”, vertelt Jeroen Kluytmans, manager Employability bij DSM Nederland. “De voucher was bedoeld als appetizer, als middel om te laten zien wat er mogelijk is als het gaat om duurzame inzetbaarheid.”

Geen tijd?

Inmiddels is het tijd voor de volgende stap in het bewustwordingsproces. “Wat ons begon op te vallen was dat ‘duurzame inzetbaarheid’ naast de bestaande HR-thema’s kwam te staan. HR-functionarissen zeiden soms dat ze nu geen tijd hadden voor duurzame inzetbaarheid, omdat ze bezig waren met ontwikkelgesprekken of met talent management. Dat vonden we vreemd. Want deze onderwerpen zijn juist de kern van goed HR-beleid, of anders gezegd: als je het daarover hebt, ben je bezig met duurzame inzetbaarheid.”

Bekijk het in samenhang

Daarom wil Kluytmans de term ‘duurzame inzetbaarheid’ zo veel mogelijk vervangen door ‘employability’, een begrip dat al langer in gebruik is bij DSM. “Hoe je het gesprek ook noemt: loopbaan-, ontwikkel-, functionerings-, of opleidingsgesprek, het gaat allemaal over duurzame inzetbaarheid. En het gaat ook niet zozeer om het gesprek zelf. Het gaat erom dat elke medewerker zich bewust is van de noodzaak om zo nu en dan stil te staan bij zijn eigen inzetbaarheid. Zowel persoonlijk als professioneel. Hoe blijf je voldoende gemotiveerd en fit voor je werk, en daarmee ook productief? En hoe verhoudt zich dat met je persoonlijke leven. Werk en privé zijn een geheel, bespreek dat dan ook liever in samenhang. En kijk niet te ver vooruit: iemand die zit met een ziek familielid voor wie hij moet mantelzorgen kan mogelijk tijdelijk even geen aandacht hebben voor of zicht hebben op zijn professionele ontwikkeling over drie jaar. Uit zo’n beschouwing kan ook heel goed komen dat je nu geen grote stap zet, omdat je heel tevreden bent met je huidige carrière en daarin ook goed wordt gewaardeerd. We gaan deze lijn nu verder uitzetten binnen DSM.”

Zet de volgende stap!

Meer weten over hoe Jeroen deze integrale aanpak verder vormgeeft bij een multinationaal bedrijf, waarbij hij rekening moet houden met culturele verschillen, en de bestaande (volle) agenda van HR en managers? Kom dan naar de Inspiratiedag Duurzame Inzetbaarheid op 1 december aanstaande en leer van de oplossingen van Jeroen Kluytmans. Ontdek hoe hij een nieuw, geïntegreerd DI-beleid van de grond krijgt, inclusief draagvlak en hoe hij er succes mee denkt te hebben. Klik hier voor meer informatie en inschrijven.



Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Anders werken, Nieuws
E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid